Ouderen blijven langer thuis wonen en maken alleen gebruik van thuiszorg als het echt niet anders kan. Dat staat in het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Dit was de bedoeling van het ministerie van Volksgezondheid met het beleid van de afgelopen jaren en in de praktijk blijkt het ook zo te werken. Overigens is de situatie vanaf begin dit jaar weer helemaal anders in de zorg, doordat de gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk zijn voor de inkoop. Maar het is te verwachten dat deze trend blijft doorzetten.
Er is wel een verschuiving te zien van mensen die gebruikmaken van thuiszorg: alleenstaanden zijn meer zorg gaan gebruiken, mensen in een huishouden met meerdere personen minder. Dat is een logisch gevolg van het beleid: mensen moeten voor zorg eerst in hun eigen omgeving kijken wat er mogelijk is voordat ze betaalde zorg krijgen.
ZEKER Financiële Zorgverlening ziet het beheer van de administratie/fianciën als een wezenlijk onderdeel van de zorg om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. Sterker nog, wij zien in de praktijk juist dat mensen (weer) opknappen als de administratie goed geregeld is. Dat geeft rust en minder stress! Daarnaast zal ook de kans op financieel misbruik kleiner worden. Er is namelijk 24/7 inzage in de financiën mogelijk. Helaas krijgt de fianciële zorg in het toale zorgplaatje vaak nog geen of te weinig aandacht terwijl het ons inziens een wezenlijk onderdeel is voor het langer zelfstandig kunnen wonen en het tegengaan van financieel misbruik, wat op dit moment een hot item is.