Goed nieuws! De kwaliteit van leven in Nederland is de afgelopen 25 jaar gestegen. We hebben meer te besteden, leven jaren langer, zijn beter opgeleid hebben vaker werk en voelen ons veiliger. Jong en oud sport meer, gaat vaker op vakantie en we worden steeds ouder. Dat staat in ‘De sociale staat van Nederland 2017’, een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Toch leeft 6,6{72b549d592e6e7470a1f683cd585b11b1fc38a83de0e53f1328648f34fc731f6} van de bevolking in armoede en die groep is gegroeid. Nu meer dan een miljoen mensen en 370.000 daarvan zijn kinderen!
Toen ik het las moest ik gelijk denken aan de familie C. Vader, moeder en drie kinderen. Vader, gokverslaafd, was veel van huis en waar hij dan was wist men niet. De oudste dochter zat op de middelbare school maar kwam meestal niet opdagen. Moeder, analfabeet, stond er alleen voor. De woning was een kale flat. Een tafel, een paar stoelen en versleten zeil op de grond. Op die kale grond zaten de twee jongste kinderen voor de televisie waarschijnlijk dromend van een andere wereld.
Het gezin past naadloos in één van de conclusies van het CPB-rapport: ‘het gaat heel vaak om éénoudergezinnen en mensen met een laag inkomen. Daarnaast is er meestal sprake van een opéénstapeling van problemen en hebben ze weinig mogelijkheden om hun situatie te verbeteren’. Ook kinderombudsman Margrite Kalverboer ziet de problemen en stelt dat het huidige armoedebeleid onvoldoende aansluit op de behoefte. Tamara van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken, noemt armoede onder kinderen schrijnend: “een goede start voor een kind is van groot belang om later te kunnen meedoen”.
Wat doet onze regering? Vier algemeenheden staan er in het regeerakkoord: betere samenwerking, eenvoudiger toegang tot schuldhulp, voorkomen van huisuitzettingen en gemeenten ruimte geven voor maatwerk. De regering wil haar doel bereiken door met gemeenten en erkende vrijwilligersorganisaties te werken aan een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligersprojecten gericht op schuldhulp en financiële begeleiding. Totaal niets nieuws. Het gaat al jaren zo en het werkt dus niet. Goedkoop……maar niet de oplossing.
Er zal geïnvesteerd moeten worden. Niet in goedbedoelde vrijwilligersprojecten maar in professionaliteit. In partijen die je kunt afrekenen op resultaten. Het geld is er (denk aan de afschaffing van de dividendbelasting) maar blijkbaar heeft ‘armoedebeleid’ geen prioriteit.
Met de fam. C. gaat het, na moeilijke jaren, inmiddels beter. Laten we er voor zorgen dat we in 2019 óók tegen die andere 370.000 kinderen kunnen zeggen: Gelukkig Nieuwjaar!
Columnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER
Zaterdag 6 januari 2018
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie
Lees ook:
- Column – Leven dood!
- Column – toezicht of toekijken
- Column – Liefde maakt blind
- Column – Wildgroei
- Column – Blokkades
- Column – Verkiezingen
- Column – Schuldig
- Column – Boerenverstand
- Column – Geven
- Column – Pech
- Column – Schaamte
- Column – Eenzaamheid
- Column – Digitalisering
- Column – Financieel misbruik
- Column – Afhankelijkheid
- Column – Innovatie in de financiële zorgverlening
- Column – Financiële zorgverlening als onderdeel van de zorgverzekering