Onderzoek bevestigt de samenhang tussen schulden, stress, een slechtere gezondheid en werkloosheid. De optelsom is dodelijk: mensen met lage opleiding en inkomens leven gemiddeld zeven jaar korter. En in dat kortere leven brengen ze negentien jaar minder door in goede gezondheid. Het is de laatste tijd volop in het nieuws.
Het boek ‘Schaarste’ is inmiddels uitgegroeid tot een bijbel voor hulpverleners-nieuwe stijl. De kern: mensen die jaar in jaar uit schaarste ervaren en financieel niet kunnen rondkomen, hebben chronische stress en daardoor vaak ook gezondheidsklachten. Ze worden minder goed in plannen, gaan bij de dag leven en worden impulsiever. Een financiële meevaller wordt niet besteed aan de tandarts maar aan een flat-screen.
Dit soort inzichten maakt dat de schuldhulpverlening zich nu niet langer richt op alleen de hulpvraag, maar ook op het wegnemen van stress. Opvallend want tot voor kort waren de deskundigen in Nederland er van overtuigd dat de mensen die een beroep deden op de schuldhulpverlening zoveel mogelijk zelf moesten doen. Dat was goed voor ze! Mensen konden best nog heel veel.
In de praktijk bleek echter dat veel mensen het door de stress juist niet zelf konden. Tijdens het schuldhulp-traject ging het dan mis en konden zij na enige tijd met nog meer stress en ellende weer achterin de rij aan sluiten. Zo zakte de schuldhulpverlening steeds dieper het moeras in.
Nu is de overheid, die verantwoordelijk is voor de schuldhulp, om en moet er voor de hulpvrager eerst rust gecreëerd worden om te kunnen bepalen wat iemand nou wel of niet kan. Deze nieuwe aanpak gaat veel extra geld kosten. De begeleiding zal intensiever zijn en meer mensen moeten geholpen worden omdat er minder afvallen tijdens het traject. Geld voor goede schuldhulpverlening wil de overheid echter nog steeds niet uitgeven dus is het toverwoord: vrijwilligers.
Legio gesubsidieerde vrijwilligersorganisaties helpen mensen bij hun financiële zaken. Geldzaken liggen normaal gesproken gevoelig maar bij problemen mogen vrijwilligers met een ‘Nibud-training van 1 dag’ ineens je hele administratie doornemen. Wat moet je als hulpzoekende anders? Wees dankbaar! …….Ik gruwel er van!
Het is ook een beleid wat geen stand houdt. Dankzij de vergrijzing komen er meer hulpvragers en minder vrijwilligers. Laten we daarom de financiële zorgverlening nu eens goed en vooral professioneel organiseren. Er is geld over bij de overheid dus normaal nadenken zou geen probleem meer mogen zijn.
Columnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER
Zaterdag 8 april 2017
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie
Lees ook:
- Column – Verkiezingen
- Column – Schuldig
- Column – Boerenverstand
- Column – Geven
- Column – Pech
- Column – Schaamte
- Column – Eenzaamheid
- Column – Digitalisering
- Column – Financieel misbruik
- Column – Afhankelijkheid
- Column – Innovatie in de financiële zorgverlening
- Column – Financiële zorgverlening als onderdeel van de zorgverzekering